Sažetak | Žitarice predstavljaju najrasprostranjeniju i najvažniju kulturu za prehranu ljudi. Važne su i kako sirovina u prehrambenoj industriji te čine osnovu piramide prehrane. Mlinski proizvodi također predstavljaju osnovne prehrambene proizvode. Glavni mlinski proizvodi su prekrupa, krupica i brašno. Magnezij je mineral koji je izuzetno važan element u ljudskom organizmu. Zauzima četvrto mjesto po zastupljenosti kationa u organizmu te je drugi najčešći u stanicama. Značajnu ulogu ima za katalitičku aktivnost više od 300 enzima u enzimatskim sustavima. Najbitnija mu je uloga za pravilan rad srca te kao regulator fosfora i kalcija u kostima. Cilj ovog završnog rada je utvrditi količinu magnezija u odabranim žitaricama i mlinskim proizvodima te prikazati zdravstvenu dobrobit magnezija. Tijekom analize sastava žitarica i mlinskih proizvoda, analizirano je sveukupno 28 uzoraka. Od toga 5 uzoraka kukuruza u zrnu, 7 uzoraka pšenice, 11 uzoraka pšeničnog brašna, brašno od integralne heljde bez glutena, zobena kaša, prosena kaša, kaša zobi, ječma i pira te kaša riže, kukuruza i heljde. Analiza se provela na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Magnezij je nakon digestije s nitratnom kiselinom i vodikovim peroksidom u mikrovalnoj peći određen induktivno spregnutom plazmom s masenom spektrometrijom (ICP-MS). Količine magnezija u žitaricama iznosile su od 81,92 mg/100 g do 145,21 mg/100 g za pšenicu te od 111,68 mg/100 g do 145,21 mg/100 g za kukuruz. Prosječna vrijednost magnezija iznosila je 105,81 mg/100 g za uzorke pšenice te 133,72 mg/100 g za uzorke kukuruza u zrnu. Količina magnezija utvrđena u pšeničnom brašnu kretala se u rasponu od 23,17 mg/100 g do 60,41 mg/100 g dok je srednja vrijednost magnezija iznosila 34,56 mg/100 g. Količina magnezija u brašnu od integralne heljde bez glutena iznosila je 226,32 mg/100 g. Utvrđena količina magnezija u zobenoj kaši, prosenoj kaši, kaši zobi,ječma i pira te kaši riže, kukuruza i heljde kretala se u rasponu od 76,77 do 153,61 mg/100 g. Srednja vrijednost magnezija za uzorke kaše iznosila je 122,98 mg/100 g. Istraživanje je dokazalo da su žitarice dobar izvor magnezija, osobito heljda i njezini proizvodi, stoga bi žitarice trebale biti osnova svakodnevne prehrane. |