Sažetak | Svrha ovog istraživanja bila je prikupiti podatke o prehrambenim navikama i stavovima mladih odraslih osoba o medu putem online upitnika. Upitnik je osmišljen kako bi obuhvatio pitanja vezana uz učestalost konzumacije, preferirane vrste meda, te razloge zbog kojih potrošači biraju med kao dio svoje prehrane. Na temelju prikupljenih odgovora ispitanika, analizirani su podaci i izvedeni odgovarajući zaključci. Većina ispitanika (57,4% ) u posljednja tri mjeseca kupili su barem 0,5 kg meda. Najviše ih je odabralo kupovinu direktno od proizvođača, što je bio izbor 70,4% ispitanika. Prema rezultatima, cvjetni med je omiljena vrsta meda za 42 ispitanika (38,9%). Na drugom mjestu je bagremov med s 35 glasova (32,4%), dok je livadni med preferencija 18 ispitanika (16,7%). Nešto više od četvrtine ispitanika (25,9%) izjavilo je da med konzumiraju 2 do 3 puta tjedno. Značajna većina ispitanika, njih 82, preferira med kao dodatak toplim napitcima poput čaja ili kave, a njih 88,9% upoznato je sa različitim vrstama meda. Prilikom kupovine meda njih 59,3% pročita što piše na deklaraciji proizvoda. Također, većina ispitanika (95,4%) smatra da je proizvođač meda zakonom dužan istaknuti nutritivnu vrijednost proizvoda. Kao razlog konzumacije meda, većina ispitanika (72,2%) navodi da konzumiraju med prvenstveno zbog njegovog povoljnog utjecaja na zdravlje. Drugi najčešći razlog za konzumaciju meda, prema 45,4% ispitanika, jest upotreba meda kao zamjene za šećer. Prema dobivenim rezultatima ankete, velika većina ispitanika (71,3%) smatra da je tekstura meda ključan faktor koji određuje njegovu kvalitetu. Što se tiče osobnih mišljenja, velika većina ispitanika (90,7%) se usuglasila kako med ima pozitivan utjecaj na imunološki sustav te 64,8% ispitanika smatra da je med dobar zaslađivač za osobe s dijabetesom. Pretežna većina ispitanika (93,5%) smatra da se na tržištu Republike Hrvatske može pronaći patvoreni med. Nešto više od trećine ispitanika (34,3%) smatra da je med skup proizvod, dok većina ispitanika ocjenjuje omjer cijene i kvalitete zadovoljavajućim. |