Sažetak | Alergija na hranu je intenzivna imunološka reakcija organizma na određene sastojke u hrani. Najčešći alergeni kod djece su: mlijeko, jaja, kikiriki, soja, pšenica, morska riba, a kod odraslih: kikiriki, orasi, lješnjaci, morska riba, voće. Alergijska reakcija na hranu širom svijeta je prepoznata kao rastući problem te je postala vodeći uzrok anafilaksijske reakcije u većini zemalja. Pojavnost alergija na hranu u zemljama Europe u ukupnoj populaciji prisutna je u 1-3% među odraslim osobama i 4,6% među djecom. Prema Uredbi o označavanju proizvoda 1169/2011, obavezno je označavanje prisutnosti alergena u prehrambenim proizvodima. U ovome radu analizirano je 140 uzoraka hrane na gluten, lješnjake, sezam, jaja, mlijeko, kikiriki, badem i soju. Za detekciju alergena korištena je ELISA tehnika koja je brza, učinkovita i vrlo pouzdana metoda analize. Rezultati istraživanja pokazali su da od analiziranih proizvoda, njih sedam nije sukladno deklaraciji odnosno u sedam analiziranih uzoraka, utvrđena je prisutnost alergena. |