Sažetak | Ljudski gastrointestinalni trakt kolonizira složeni ekosustav mikroorganizama. Ovaj
rad fokusiran je na takozvane dobre bakterije, odnosno probiotike, na njihovu hranu,
odnosno prebiotike, i na sinbiotike, mješavine probiotika i prebiotika. Dobre crijevne
bakterije imaju brojne i važne funkcije, npr. proizvode različite hranjive tvari za domaćina,
sprečavaju infekcije uzrokovane crijevnim patogenima i moduliraju normalan imunološki
odgovor. Stoga, promjena intestinalne mikroflore kako bi se postigla, obnovila i održala
povoljna ravnoteža u ekosustavu, a aktivnost mikroorganizama prisutnih u
gastrointestinalnom traktu nužna je za poboljšanje zdravstvenog stanja domaćina. Uvođenje
probiotika, prebiotika ili sinbiotika u ljudsku prehranu je povoljno za intestinalnu mikrobiotu.
Mogu se konzumirati u obliku sirovog povrća i voća, fermentiranih kiselih ili mliječnih
proizvoda. Drugi izvor mogu biti farmaceutske formule i funkcionalna hrana. U svijetu visoko
prerađene hrane, posebna se pozornost posvećuje sastavu i sigurnosti konzumiranih
proizvoda. Kvaliteta hrane je vrlo važna zbog problema trovanja hranom, pretilosti, alergija,
kardiovaskularnih bolesti i raka. Znanstvena izvješća ukazuju na zdravstvene prednosti
korištenja probiotika i prebiotika u ljudskoj prehrani. Ovaj rad daje pregled dostupnih
informacija i sažima trenutna saznanja o učincima probiotika, prebiotika i sinbiotika na
ljudsko zdravlje. Razmatra se mehanizam korisnog djelovanja tih supstanci i prikazani su
potvrđeni rezultati istraživanja koja dokazuju njihovu učinkovitost u ljudskoj prehrani. |