Sažetak | Policiklički aromatski ugljikovodici (PAU) (eng. polycyclic aromatic hydrocarbons, PAH) su spojevi koji su sveprisutni u hrani i okolišu. Spadaju u grupu organskih spojeva od kojih svaki sadržava po dva ili više aromatskih prstenova načinjenih od ugljikovih i od vodikovih atoma. Većina proučavanih policikličkih aromatskih ugljikovodika ima dokazane štetne učinke na ljude i životinje, a nastaju nepotpunim izgaranjem organskog materijala u prirodi ili pod utjecajem čovjeka. Policiklički aromatski ugljikovodici pripadaju u skupinu kontaminanata u hrani sukladno Uredbi 1881/2006. U hranu dospijevaju iz okoliša ili nastaju tijekom procesiranja. Prženje, pečenje, sušenje i dimljenje hrane najčešći je put nastanka većih količina PAH-ova prisutnih u hrani. Kao najpoznatiji PAH se spominje benzo(a)piren (BaP). Uz navedeni BaP često se spominju i benzo(a)antracen (BaA) , benzo(b)fluoranten (fluoranten) (BbF) i krizen (CHR).
Poznata je činjenica da su uobičajni kontaminanti mesnih proizvoda, ali se od novijeg nalaze i analiziraju u čajevima. Čaj je proizvod napravljen od suhih dijelova biljaka (plod ili dijelovi ploda, sjeme, cvijet ili dijelovi cvijeta, list, stabljika, kora, korijen) od kojih se može pripremiti napitak (čaj). Sukladno novim pravilima i preporukama EU u Republici Hrvatskoj čajeve se analizira na prisutnost 4 policiklička aromatska ugljikovodika (BaP, BaA, BbF, CHR) u svrhu utvrđivanja zdravstvene ispravnosti.
U ovom radu obrađeni su znanstveni radovi koji se bave temom prisutnosti PAH-ova u čajevima. Iz podataka je razvidno da je utvrđena prisutnost PAH-a u svim analiziranih proizvodima. Iz dobivenih rezultata zaključujemo, da analizirane skupine proizvoda mogu ako konzumirane u velikim količinama štetno utjecati na zdravlje ljudi, te se preporučuju daljnje kontrole te vrste proizvoda, osobito Lapsang souchong čajeva te crnih i mate čajeva koji su pokazali povećane koncentracije PAH-ova. |