Sažetak | Mlijeko je prirodna tekućina koju proizvode mliječne žlijezde sisavaca. U prvim danima života, nezamjenjiva je namirnica, potrebna za normalan rast i razvoj te normalnu funkciju ljudskog organizma. Smatra se najkompletnijom prirodnom tekućinom zbog prehrambenih i zaštitnih tvari koje sadrži. Nitrati i nitriti su spojevi koji se prirodno nalaze u okolišu kao dio ciklusa dušika. Nitrati u prirodi prelaze u nitrite i obratno. Ljudi, ali i životinje, su nitratima i nitritima izloženi konzumacijom hrane i vode za piće. Zadnjih je godina diljem Europe i Svijeta, kupnja i konzumacija svježeg kravljeg konzumnog mlijeka na mljekomatima, postala vrlo popularan trend. U Hrvatskoj ima približno 40 mljekomata pa bismo mogli reći da je takav trend u našoj zemlji još u razvoju. Svrha ovog istraživanja bilo je utvrđivanje razine nitrita i nitrata u svježem kravljem mlijeku te da li na dobivene vrijednosti utječe godišnje doba uzorkovanja uzoraka. Ovim istraživanjem obuhvaćeni su uzorci mlijeka uzorkovani na lokacijama mljekomata Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Uzorke mlijeka prikupila sam u ljetnim i zimskim mjesecima 2020. godine. Ispitivanje nitrata i nitrita provedeno je na ukupno četrdeset uzoraka svježeg konzumnog kravljeg mlijeka. Dvadeset uzoraka uzorkovano je u ljetnom periodu, te dvadeset uzoraka tijekom zime. Za identifikaciju i kvantifikaciju nitrata i nitrita primjenjena je tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (eng. ''High performance liquid chromatography'' - HPLC) s DAD detektorom (engl. Diode array detector). Analizom svježeg konzumnog kravljeg mlijeka, utvrđene su količine nitrata od 1,28 mg/kg do 19,71 mg/kg, a količina nitrita od 0,49 mg/kg do 3,42 mg/kg. Prosječna vrijednost nitrata u svježem konzumnom kravljem mlijeku u ljetnom periodu iznosila je 9,12 mg/kg, a u zimskom periodu 3,88 mg/kg. Prosječna vrijednost nitrita u ljetnom periodu iznosila je 1,23 mg/kg, dok je prosječna vrijednost nitrita u zimskom periodu iznosila 1,48 mg/kg. Obzirom na dobivene rezultate zaključujemo da godišnja doba imaju povezanost sa količinom nitrita i nitrata u svježem mlijeku, a jednako tako i način prehrane životinja tijekom istraživanog razdoblja. |