Sažetak | Loše prehrambene navike i smanjeno kretanje cijeloukupne populacije bez sumnje dovodi do poremećaja ravnoteže i zdravlja organizma. Potaknuti lošim prehrambenim navikama, kao konzumiranjem brze i masne rafinirane hrane nas dovodi do raznih akutnih i kroničnih zdravstvenih problema. Pretilost, koja vrlo često uz sebe veže bolesti poput dijabetesa tipa 2, te kardiovaskularnih bolesti koje se smatraju vodećim uzrokom smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. Novi prehrambeni trendovi uz sebe donose i razne nove ideje o piramidi prehrane, kontroverzne dijete sa strogo kontroliranim unosom ugljikohidrata, bjelančevina i masti, te razne filozofije u pristupu prehrani. Prehrambeni trendovi su nekad isključivo vezani kao religijsko-kulturološki element stanovništva nekog podneblja. Jedan od takvih načina prehrane je i mediteranska prehrana koja je danas simbol zdrave i uravnotežene prehrane. Vegetarijanska prehrana je jedna od najpoznatijih prehrambenih izbora koja se konzumira od davnina iz nutricionističkih ali i etičkih razloga. Uz navedene prehrane često se spominje i bezglutenska prehrana, iako se prvenstveno koristila zbog zdravstvenih razloga, sve češće se koristi kao pomodna dijeta za regulaciju tjelesne težine. U ovom radu obrađene su aktualne teme iz područja nutricionizma koje su predmet interesa široke populacije, sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama o mogućim pozitivnim i negativnim učincima na zdravlje čovjeka različitih stilova prehrane. Osim opisa različitih filozofija prehrane, poput funkcionalne hrane, te bezglutenske, vegetarijanske, mediteranske i makrobiotičke prehrane, opisane su i poveznice prehrane sa religijama, kao i izabrani tipični jelovnici. Jednako tako, opisane su i različite druge filozofije prehrane poput Mayo Klinike, Atkinsa, Dukan dijete, kao i dr. Kuliera te Montignaca. |