Abstract | Biljni dodaci prehrani su proizvodi napravljeni od biljaka, biljnih dijelova ili njihovih ekstrakata, koji se koriste kako bi se unaprijedilo zdravlje i prevencija bolesti. Biljni dodaci mogu sadržavati cijele biljke, njihove dijelove (kao što su korijen, listovi ili cvjetovi) ili standardizirane ekstrakte. Često se koriste za prevenciju i pomoć u liječenju raznih bolesti, uključujući probleme s probavom, kardiovaskularne bolesti, upale i poremećaje raspoloženja. Mogu se koristiti samostalno ili kao dopuna terapijama. Iako mnogi biljni dodaci imaju dugoročnu povijest sigurnosti i učinkovitosti, znanstvena istraživanja nisu uvijek dosljedna u potvrdi njihovih koristi. Kvaliteta, sigurnost i doza mogu značajno varirati između proizvoda, što može utjecati na njihovu učinkovitost. Ashwagandha (Withania somnifera), koja se često naziva indijski ginseng, je vrijedna biljka koja se koristi više od 3.000 godina i najstarija je ljekovita biljka u ajurvedskoj medicini. Ashwagandha ima brojne zdravstvene koristi, kao što su kontrola razine kolesterola, smanjenje tjeskobe, ublažavanje stresa, borba protiv dijabetesa, kontrola opadanja kose, liječenje osteoporoze, reumatskog artritisa, liječenje raka, povećanje proizvodnje krvi, prevenciju napadaja, pomoć u rastu mišića, stimulacija štitne žlijezde, smanjenje očnih bolesti, antitumorska, protuupalna i antibakterijska svojstva itd. Ashwagandha se u velikoj mjeri koristi kao prirodni dodatak prehrani. Ova biljka sadrži kemijske komponente poput flavonoida, tropina, alkaloida, anaferina, sitoindozida i withanolida, uz aminokiseline i škrobove. Vitanolidi sadrže neke steroidne molekule koje pomažu u borbi protiv upala. Smatra se da potiče proizvodnju koštane srži te djeluje kao sredstvo protiv starenja. Listovi i korijen Ashwagandhae mogu se koristiti u obliku praha ili u sirovom obliku u prehrambenim formulacijama. Istraživači razvijaju različite proizvode koji uključuju Ashwagandhau kako bi se dobile ljekovite koristi. Medicinska uloga Ashwagandhae dobro je istražena, ali njene primjene u funkcionalnim namirnicama su vrlo rijetke. Stoga postoji potreba za istraživanjem različitih metoda uključivanja ovih funkcionalnih ljekovitih spojeva u funkcionalnu hranu kako bi se postigli maksimalni zdravstveni benefiti za ljude. |