Abstract | Proces probave u tijelu čovjeka može se podijeliti u četiri faze. Započinje oralnom
fazom kojom se hrana unosi u organizam i formira se bolus. Formirani bolus dospijeva u
želudac gdje se odvija želučana faza i formira himus. Himus dospijeva u tanko crijevo gdje
započinje intestinalna faza i gdje se odvija glavnina razgradnje. Razgrađena hrana se
transportira u debelo crijevo gdje započinje fermentacija te formiranje i izlučivanje fecesa.
Makronutrijenti - ugljikohidrati, bjelančevine i masti, se u probavnom sustavu moraju
razgraditi na monosaharide, aminokiseline i masne kiseline, odnosno na male molekule koje
se mogu apsorbirati u krvotok i limfotok i na taj način dospjeti do svih stanica u organizmu.
Razgradnja se odvija putem složenih enzimskih sustava. Enzimski sustav za razgradnju
ugljikohidrata uključuje enzime: α-amilazu (usta i gušterače), maltazu, izomaltazu,
disaharidazu, β-glukoamilazu, saharazu, laktazu i glukozil – ceramidazu. Sustav za
razgradnju masti sadrži enzime: lipazu (jezika i gušterače), esterazu, kolipazu i fosfolipazu.
Enzimski sustav za razgradnju bjelančevina sadrži: pepsin, proteaze, trispin, kimotripsin,
elastaze i karboksipeptidaze. Uz makronutrijente, prehranom se u tijelo unose i
mikronutrijenti koji se ne moraju razgraditi u probavnom sustavu. U mikronutrijente potrebne
ljudskom organizmu ubrajaju se: vitamini, minerali, esencijalne aminokiseline i esencijalne
masne kiseline. Mikronutrijenti se moraju redovito unositi u organizam pošto se ne mogu
sintetizirati ili se ne mogu sintetizirati u potrebnoj količini. Vitamini se dijele u dvije osnovne
skupine s obzirom na njihovu topljivost u vodi ili u mastima. Vitamini topivi u vodi su tiamin
(B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7),
folna kiselina (B9), kobalamin (B12) i askorbinska kiselina (C), a vitamini topivi u mastima
su retinol (A), kalciferol (D), tokoferol (E) i filokinon (K). Ljudskom organizmu je potrebno
oko 20 minerala za pravilno funkcioniranje. To uključuje kalcij, klor, krom, kobalt, bakar,
jod, željezo, magnezij, mangan, molibden, fosfor, kalij, selenij, natrij i cink. Uz makro i
mikronutrijente važni dio prehrane su i nenutritivne tvari koje pozitivno djeluju na
mehanizam probave, a u koje se ubrajaju probiotici, prebiotici, simbiotici, vlakna, flavonoidi
i dr. Ove tvari omogućuju pravilno funkcioniranje probavnog sustava i pospješuju probavu i
usvajanje nutrijenata. U današnjoj prehrani sve su češće i tvari koje negativno djeluju na
mehanizam probave, kao što su rafinirani šećeri i zasićene masne kiseline. Ti spojevi su
povezani s brojnim patološkim promjenama u probavnom sustavu, ali i u cijelom organizmu
te ih je potrebno izbjegavati u dnevnoj prehrani. |