Sažetak | SAŽETAK Imunološki sustav čovjeka od izuzetne je važnosti kako bi se organizam obranio od vanjskih patogena. Imunološki se sustav definira kao skup stanica, tkiva i molekula koje posreduju u otporu protiv infekcija uzrokovanih bakterijama, virusima, parazitima, gljivicama te drugim štetnim agensima, kao i vlastitim promijenjenim tumorskim stanicama. Poznato je da postoji mnogo čimbenika koji utječu na imunološki sustav poput dobi, okoliša, pretilosti, kroničnih nezaraznih bolesti, nekvalitetnih prehrambenih navika, nedostataka sna, itd. Danas se provodi niz istraživanja kojima se utvrđuje važnost uloge mikrobioma u imunološkoj funkciji. Sastavni dio svakog ljudskog organizma čine i mikroorganizmi koji predstavljaju njegovu fiziološku mikrobiotu. Ti mikroorganizmi nalaze se u različitim dijelovima tijela poput usne šupljine, probavnog trakta, dišnog sustava, urogenitalnog sustava ili kože. Svi ti mikroorganizmi ujedno posjeduju svoj genetski materijal, a cjelokupni genetski materijal tih mikroorganizama se naziva i mikrobiom. Kako bi imunološki sustav mogao vršiti svoje funkcije, a to je prije svega zaštititi organizam od infekcija i bolesti, potrebno je zadovoljiti nutritivne potrebe organizma odgovarajućim hranjivim sastojcima. Hrana i hranjive tvari predstavljaju nutrijente koji imaju specifičan učinak na organizam. Pojedine nutrijente treba unositi u malim količinama, pojedine u većim, ovisno o zdravstvenom i fizičkom stanju osobe. Za optimalno funkcioniranje svih stanica, uključujući i one imunološkog sustava, potrebna je raznolika i uravnotežena prehrana. Imunološki sustav dodatno povećava potražnju za energijom tijekom razdoblja upalnih procesa i infekcija. Prema tome, odgovarajuća bi prehrana za najbolje imunološke ishode bila prehrana koja podržava funkcije imunoloških stanica što im omogućuje pokretanje učinkovitih imunoloških odgovora protiv patogena. Potrebe imunološkog sustava za energijom i hranjivim tvarima mogu se zadovoljiti iz prehrambenih namirnica ili iz tjelesnih zaliha. Ciljani unos pojedinih makronutrijenata i mikronutrijenata u organizam povezan je s boljom imunološkom funkcijom. |