Sažetak | Iako je sanitarno inženjerstvo relativno mlada struka, njezine glavne odrednice su se počele primjenjivati davno u povijesti. Razvojem znanosti i medicine, sanitarno inženjerstvo kao struka dobiva sve veću ulogu u svijetu gdje pomaže u otkrivanju, prevenciji, širenju i nastanku bolesti. Danas u suvremeno doba, čovječanstvo se susreće sa problemima u proizvodnji hrane, gdje sanitarno inženjerstvo svojim znanjima uvelike pomaže.
Kao neke od najznačajnijih problema u proizvodnji hrane možemo navesti: tretiranje biljaka pesticidima, nedovoljno dobro skladištenje proizvoda, teški metali u hrani (najčešće u ribama i morskim plodovima), genetski modificirana hrana, te mikrobiološko stanje namirnica. RASFF sustav je jedan od odgovora na navedene probleme. Konstantnim i odgovarajućim analizama hrane na određene parametre postiže se stalna kontrola čiji je rezultat zdravija hrana na stolu potrošača.
Sanitarna inspekcija Republike Hrvatske je najvećim dijelom odgovorna za kontrolu hrane u RH. Analizom dobivenih podataka od strane Sanitarne inspekcije RH iz 2014;2015. i 2016. godine, dobiveni su rezultati rangirani po određenim parametrima, koji su također uspoređeni sa RASFF izvješćima iz 2014. i 2015. godine. Analizirali su se parametri: podrijetlo hrane, ispitivani parametri u analizi, neodgovarajući uzorci, podrijetlo neodgovarajućih uzoraka, vrsta analizirane hrane, ukupni broj uzoraka, broj neodgovarajućih uzoraka i njihov postotak po godinama. |