Sažetak | Karcinom ili tumor zajednički je naziv za neoplazme, sarkome, limfome i leukemije koji čine više od 100 različitih tipova zloćudnih tumora. Postoji niz ranih simptoma raka, a neki od njih su umor, iscrpljenost i lokalizirana bol. Prehrana je vrlo značajan čimbenik čiji se utjecaj na zdravlje očituje tijekom čitavog života pojedinca. Značaj pravilne prehrane nikako se ne smije zanemariti kod onkoloških bolesnika. Konzumiranje odgovarajućih obroka i vrsta namirnica prije, tijekom i nakon ciklusa liječenja karcinoma pomažu bolesniku u održavanju snage, boljem podnošenju neželjenih učinaka lijekova i tretmana te se samim time postiže bolja kvaliteta života. Osnovno pravilo zdrave prehrane jest raznolikost u odabiru namirnica ugljikohidrata, masti, bjelančevina, vitamina i minerala. Tumor, kao i njegovo liječenje povezani su s pojavom prehrambenih problema. Najčešći problemi koji se pojavljuju kod onkoloških bolesnika, a vezani uz prehranu su: pothranjenost, anoreksija i kaheksija, mučnina i povraćanje, konstipacija, dijareja, promjene osjeta okusa i mirisa te oštećenje usne šupljine. Zdravstvena njega bolesnika s malignom bolesti zahtjeva planiranje cjelovite skrbi. Onkološkom bolesniku medicinska sestra pruža pomoć u zadovoljavanju osnovnih ljudskih i životnih potreba s ciljem unapređenja njihova zdravlja, sprječavanja daljnjeg gubitka zdravlja, očuvanju postojećeg zdravlja i vraćanju narušenog zdravlja. Pri samom prijemu pacijenta medicinska sestra mjeri njegovu sposobnost samostalnog funkcioniranja i utvrđuje postoji li problem. Ako problem postoji, postavlja se sestrinska dijagnoza i odabiru se određene intervencije koje će se provoditi. Medicinska sestra provodi mnogobrojne intervencije u zbrinjavanju bolesnika oboljelih od maligne bolesti, te svakom pacijentu pristupa individualno. |