Abstract | Sir je svjeţi proizvod nastao odvajanjem sirutke nakon zgrušavanja mlijeka (kravlja, ovĉje, bivolje, kozje ili njihova mješavina), vrhnja ili kombinacijom navedenih sirovina. Da bi nastao gotov proizvod (sir), potrebno je odabrati kvalitetno mlijeko, ohladiti, toplinski obraditi, standardizirati i homogenizirati mlijeko, dodati boje, aditive i mljekarske kulture, proći sirenje mlijeka, obradu gruša i prešanje sira, soljenje, zrenje i na kraju ispravno zaštititi, skladištiti i isporuĉiti sir. Podjela sireva moţe biti s obzirom na zrenje, vrstu mlijeka, naĉin grušanja mlijeka, sadrţaj masti u suhoj tvari sira te sadrţaju vode u bezmasnoj tvari sira. Deklaracija proizvoda potrošaĉu daje informacije o proizvodu (siru). Ekstra tvrdi, tvrdi i polutvrdi sir, sirevi sa zrenjem uz nastanak sluzi ili maza, sirevi s plemenitim plijesnima, sirevi parenog tijesta, sirevi u salamuri, svjeţi sirevi i sirevi od sirutke glavne su vrste sireva. Provedba HACCP sustava uz preduvjetne programe u sirarstvu omogućuje zdravstveno ispravan sir. Svaki subjekt koji proizvodi hranu, prema Zakonu o hrani, mora imati implementiran HACCP sustav. |