Abstract | Kuhinjska sol, ili natrijev klorid, jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji i u svakodnevnom životu se smatra najvažnijim dodatkom u kulinarstvu. Neophodna je za rad ljudskog organizma, no zbog prevelikog unosa može izazvati višestruke negativne posljedice. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča dnevni unos kuhinjske soli do 5 g, no u mnogim državama svijeta, pa tako i Republici Hrvatskoj, taj je broj višestruko veći, premašuje fiziološke potrebe i stvara mnoge javnozdravstvene probleme. Većina kuhinjske soli se unosi putem „skrivene soli“ koja se nalazi u gotovoj, polugotovoj i hrani u restoranima. Prekomjeran unos kuhinjske soli, uz ostale rizične faktore, direktno utječe na povišenje krvnog tlaka, koji povećava rizik za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti. Kronične nezarazne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invalidnosti u Europi i Republici Hrvatskoj i u najvećoj se mjeri mogu prevenirati. Svijest o štetnim utjecajima kuhinjske soli na ljudski organizam još uvijek nije dovoljna jer većina ljudi nije ni svjesna da konzumira previše kuhinjske soli. Zdravstveni sustav uporno radi na tome da općoj populaciji ukaže na ozbiljne posljedice uživanja prekomjerne količine soli. U suradnji s prehrambenom industrijom, razvile su se nove recepture sa smanjenom količinom soli, kao i recepture koje bi zamijenile klasičnu kuhinjsku sol. Prehrambena industrija aktivno sudjeluje u smanjenju udjela kuhinjske soli u svojim namirnicama, što se osobito odnosi na pekarsku industriju čiji proizvodi predstavljaju najveći izvor kuhinjske soli u hrani. Prednosti smanjenja unosa kuhinjske soli u općoj populaciji su mnogobrojne. Ona najvažnija je da bi se smanjio broj oboljelih od hipertenzije što bi rezultiralo i smanjenim brojem oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti i, u konačnici, manjom smrtnošću od kroničnih nezaraznih bolesti. Potaknute nepogodnim učincima kuhinjske soli na ljudski organizam, mnoge države svijeta, pa tako i Republika Hrvatska, pokrenule su nacionalne kampanje i strateške planove za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli koje aktivno provode. Cilj je educirati opću populaciju, ali i zdravstvene djelatnike koji će kasnije svoja znanja prenositi na sveukupnu populaciju svoje države. |