Abstract | Jagode su vrlo popularno i obožavano bobičasto voće, ali ostaci pesticida na njima mogu
dovesti ljudsko zdravlje u rizik. Pesticidi predstavljaju svaku tvar koja se upotrebljava radi
kontrole, odbijanja ili ubijanja određenog oblika biljnog ili životinjskog svijeta koji se smatraju
štetnim. Pesticidi su toksični spojevi i nalaze se svuda oko nas. Pored toga što zagađuju okoliš,
vrlo štetno djeluju i na ljudsko zdravlje. Danas je uporaba pesticida vrlo česta i svakim danom
je sve zastupljenija u raznim djelatnostima. U ovom radu opisani su pesticidi i prikazani
rezultati ostataka pesticida u uzorcima svježih jagoda. Kao uzorke koristili smo 20 različitih
uzoraka svježih jagoda domaćih proizvođača. Jagode su analizirane na 243 aktivne supstance,
a kod 17 uzoraka izolirani su i detektirani pesticidi. Identificirano je 5 različitih pesticida,
trifloxystrobin u količinama od 0,036 mg/kg i 0,042 mg/kg, fludioxonil u količinama od 0,16
mg/kg, 0,54 mg/kg, 0,49 mg/kg, 0,15 mg/kg, 0,065 mg/kg, 0,12 mg/kg, 0,44 mg/kg, 0,033
mg/kg, 0,024 mg/kg, 0,021 mg/kg, 0,081 mg/kg, 0,053 mg/kg i 0,017 mg/kg, kresoxim-methyl
0,12 mg/kg i 0,033 mg/kg, zatim cypermethrin 0,011 mg/kg i penconazole u količini od 0,024
mg/kg koje nisu prelazile propisane maksimalno dopuštene količine. Ekstrakcija pesticida iz
uzoraka jagoda provedena je QuEchERS metodom, a kvantifikacija svakog od analiziranih
pesticida vezanim sustavom plinske kromatografije i spektrometrije masa GC-MS/MS.
Kombinacijom dviju tehnika, plinske i masene kromatografije, moguće je identificirati i
pesticid u vrlo niskim količinama. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi da li su uzorci jagoda
zdravstveno ispravni za konzumaciju, obzirom na prisutnost ostataka pesticida, te da li prelaze
svoje maksimalno dopuštene količine (MDK). |