Abstract | Fruktoza pripada skupini šećera sa šest ugljikovih atoma, tj. u heksoze. Molekulska formula je ista kao i formula glukoze, no razlike u strukturnoj formuli dovode do važnih razlika u kemijskim i fizikalnim svojstvima, jednako kao i u njihovom metabolizmu. Ova dva monosaharida izrazito se razlikuju jer se fruktoza metabolizira skoro potpuno putem jetre, ali i zbog brže pretvorbe u glukozu, glikogen, laktat i masti u jetri. Fruktoza se u prirodnom obliku nalazi u voću, sokovima, medu, ali i određenim vrstama povrća. U prošlosti je fruktoza kao monosaharid bila vrlo nisko zastupljena u ljudskoj prehrani, a sada je važna komponenta moderne i brze prehrane. U prirodnim namirnicama, voću i povrću nalazi se u vrlo malim količinama, a povezana je na biljna vlakna i druge nutrijente koji su korisni i potrebni za funkcioniranje ljudskog organizma. Za razliku od navedenog, industrijske prerađevine obiluju fruktozom. Povećan unos fruktoze u organizam, najčešće zbog konzumacije zaslađenih prehrambenih proizvoda, mogao bi biti jedan od potencijalnih uzroka metaboličkih poremećaja. Najčešće zabilježeni poremećaju su dijabetes tipa 2, prekomjerna tjelesna težina, te kardiovaskularne bolesti. Fruktoza može interferirati s endokrinim sustavom. Leptin i inzulin djeluju na središnji živčani sustav u cilju dugoročne regulacije homeostaze energije. Uzimajući u obzir da fruktoza ne stimulira β-Langerhansove stanice na proizvodnju inzulina, konzumacijom hrane i pića zaslađenih fruktozom dolazi do smanjenja cirkulirajućeg inzulina i leptina nakon obroka, u usporedbi s unosom ugljikohidrata koji u sebi sadržavaju glukozu. Važno je napomenuti da fruktoza ne suprimira izlučivanje grelina te tako stvara osjećaj gladi, što rezultira povećanjem potrebe za unosom hrane. Potencijalni utjecaj fruktoze na razvitak raznih bolesti, u odnosu na glukozu, pripisuje se razlici u apsorpciji i samom metabolizmu. Glukoza i fruktoza imaju slične metaboličke sudbine jer se većina prehrambene fruktoze pretvara u glukozu (1). Ovim završnim radom će se prikazati trenutne spoznaje o biologiji metabolizma fruktoze, kemijskim karakteristikama, izvorima te učinak na zdravlje uslijed prekomjerne konzumacije iste. |