Abstract | Karcinom ili tumor zajednički je naziv za neoplazme, sarkome, limfome i leukemije koji čine više do 100 različitih tipova zloćudnih tumora. Tumor nastaje kao rezultat nekontroliranog umnožavanja nekih stanica. To su vrlo česte kronične bolesti koje se razvijaju desetljećima pod utjecajem genskih i okolišnih faktora. Jedan od vanjskih i najčešćih uzroka maligne bolesti je hrana. Prvi simptomi maligne bolesti često su nespecifični, a specifični simptomi javljaju se kasnije kako bolest napreduje.
Prehrana je jako bitan dio u cijelom procesu liječenja onkološkog bolesnika. Konzumiranje odgovarajućih vrsta namirnica prije, tokom i nakon ciklusa liječenja karcinoma pomažu bolesniku da što bolje podnese neželjene učinke liječenja.
Tumor kao i njegovo liječenje povezani su s pojavom prehrambenih problema. Zračenje, transplantacija koštane srži, kemoterapija, kirurški zahvat, lijekovi su postupci koji itekako mogu utjecati na prehranu onkološkog bolesnika.
Zdravstvena njega bolesnika s malignom bolesti zahtjeva planiranje cjelovite skrbi. Pri dijagnosticiranju bolesti započinje uloga medicinske sestre i nastavlja se tijekom bolesti. Komunikacija je iznimno važna, sestra treba biti empatična, iskrena te koliko je god moguće bolesnika uključiti u proces liječenja njegove bolesti i donošenja odluka.
Medicinska sestra provodi mnogobrojne intervencije u zbrinjavanju bolesnika oboljelih od maligne bolesti, te svakom pacijentu pristupa individualno.
Maligna bolest kao i njezino liječenje povezani su s pojavom prehrambenih poteškoća. Bol, umor, proljev, opstipacija, mučnina i povraćanje, promjene okusa i mirisa, suhoća u ustima, mukozitis, stomatitis i disfagija sve su to problemi vezani uz prehranu kod onkoloških bolesnika. |