Abstract | Pčelinji otrov (apitoksin) je izlučevina žalčanog sustava pčela radilica koji pčelama služi za obranu pčelinje zajednice od neprijatelja. Zbog svoje vrlo vrijedne uloge u kozmetičkoj industriji te posljedično visoke cijene, pčelari ga sve više skupljaju i pritom trebaju paziti na njegovu kvalitetu. Apitoksin je složena smjesa peptida, proteina (enzima), vode, minerala, monosaharida, fosfolipida, aminokiselina, biogenih amina. U suvremenom svijetu primjena pčelinjeg otrova u kozmetici i alternativnoj medicini je sve veća pa su i zahtjevi za kvalitetnijim pčelinjim otrovom sve veći. Kako bi utvrdili kvalitetu samog pčelinjeg otrova potrebna je analiza njegovih sastojaka. Najvažnija komponenta je aktivna tvar melitin koja se nalazi u količini >50%. Kakvoća pčelinjeg otrova se određuje prema količini melitina. Pčelinji otrov, njegovi apikompleksi, djeluju protuupalno, antivirusno, imunomodularno i pravo zbog tih svojstava su našli široku primjenu i u vrijeme pandemije SARS-CoV-2 te je već provedeno nekoliko studija na temu djelovanja apikompleksa na virus COVID-19. Jedan od specifičnih ciljeva ovog istraživanja bio je ispitati ključne parametri kvalitete pčelinjeg otrova s područja Republike Hrvatske. Obrađeni su uzorci u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Svi uzorci su bili vrlo iznimne čistoće, bijele boje, bez grudica i mirisa. Rezultati ukazuju kako je pčelinji otrov koji je analiziran vrlo visoke kvalitete, te se koncentracija melitina kretala u rasponu od 58,2% do 70,1%, a udio bjelančevina je također bio visok, u rasponu od 81,88 g/100g do 88,47 g/100g. Navedeni uzorci su vrhunske kvalitete ako ih uspoređujemo sa ranije objavljenim istraživanjima gdje je prosječna koncentracija melitina iznosila oko 50%. |