Abstract | Virusna bolest COVID-19 prvi je put službeno potvrđen u gradu Wuhanu u Kini u siječnju 2020-te godine. U stvarnosti, već u prosincu 2019-te godine zabilježen je veliki broj bolesnika sa pneumonijama nepoznatog podrijetla. Zbog nedostatka informacija i neadekvatnog testiranja bolest se vrlo brzo proširila i postala pandemija. Zasad ne postoji specifičan lijek protiv COVIDA-19 zbog čega je svjetska znanstvena zajednica uložila velike napore u istraživanje mogućnosti proizvodnje cjepiva protiv te bolesti. Ovim preglednim radom dan je presjek najnovijih znanstvenih spoznaja o učinkovitosti pravilne prehrane te utjecaja pojedinih vitamina (cink, selen) te dokazanih i esencijalnih antioksidansa (vitamina A, E, C i D) na posljedice pred- i post-COVID-19 faze. Klinički dokazi sugeriraju da je rizik od infekcije veći kod pojedinaca koji boluju od kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetesa tipa 2, karcinoma, akutnog respiratornog sindroma i bubrežnih bolesti kako i kod ljudi starije životne dobi. To se pripisuje već kompromitiranom imunitetu pacijenata. Svaki pacijent ima različiti odgovor na infekciju COVID-19 i bori se s infekcijom na drugačiji način. U prevenciji same infekcije, kao i za borbu i oporavak od bolesti COVID-19 iznimnu važnost ima nutritivni status bolesnika. Osim uravnotežene prehrane, za bitku s bolešću COVID-19, vrlo je važan status vitamina i minerala organizma. Vitamin C i vitamin D su tijekom pandemije dobili veliku pozornost zbog svojih protuupalnih i imunomodulacijskih svojstava. Nekoliko radova ukazuje na višu stopu smrtnosti u COVID bolesnika s niskim koncentracijama vitamina D. Jak imunosni sustav je jedan od ključnih faktora u borbi protiv infekcija i uključuje brojne čimbenike: održavanje primjerene tjelesne težine, redovito vježbanje, osiguravanje dovoljno sna, smanjenje stresa i unošenje u organizam kvalitetnih namirnica što uključuje voće, povrće, bjelančevine, složene ugljikohidrate, vlakna, vitamine i minerale. Iako bez sumnje imaju određene pozitivne učinke za organizam u vrijeme zaraze korona virusom SARS-CoV-2 kao i post-covid fazi, ne preporuča se uzimanje većih doza vitamina topljivih u masti (A, D, E, K) ali niti metala poput cinka i selena bez preporuke liječnika, jer mogu imati nepovoljne učinke na zdravlje. Potrebno je provesti više kliničkih istraživanja koja će definirati opravdanost korištenja dodataka prehrani u prevenciji, profilaksi i smanjenju štetnih učinaka bolesti COVID-19. |