Abstract | Pravilna i uravnotežena prehrana jedan je od preduvjeta za pravilno funkcioniranje organizma. Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobrog zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata. Problemi koji se mogu javiti u prehrani onkoloških bolesnika su mnogostruki, a uključuju mučninu, povraćanje, anoreksiju, kaheksiju, disfagiju, stomatitis, smetnje u okusu i mirisu hrane... Osobe koje boluju od onkoloških bolesti često imaju važne prehrambene nedostatke koji značajno utječu na njihov oporavak i kvalitetu života. Isto tako, dijagnostički postupci i liječenje uvelike utječu na prehranu onkoloških bolesnika, a uključuju kemoterapiju, zračenje, transplantaciju te operativni zahvat. Iznimno je važno procijeniti nutritivni status bolesnika kako bi se mogle provesti adekvatne intervencije. Nutritivna procjena oboljelih od karcinoma potrebna je u vrijeme dijagnoze i tijekom cijelog liječenja kako bi se otkrili nutritivni nedostaci. Nutritivne tvari se mogu unositi enteralnim putem, koji je preporučljivi način prehrane ili parenteralnim putem, koji je indiciran kada nije moguće koristiti gastrointestinalni trakt, oralno hranjenje i/ili enteralna prehrana nije dovoljna, a postoje očekivanja za poboljšanje kvalitete života i funkcionalnosti bolesnika. Za svaki od navedenih problema, medicinska sestra će tijekom procesa zdravstvene njege prikupiti podatke, postaviti moguće ciljeve i provesti primjerene intervencije. Tijekom provođenja intervencija, važno je stvoriti s bolesnikom povjerljiv odnos, pokazati empatiju i stručnost te izbjegavati sažalijevanje i pružanje lažne utjehe. Medicinska sestra mora biti visoko educirana te posjedovati određeno znanje i vještine kako bi na vrijeme prepoznala pojavu simptoma, obavijestila liječnika te provela primjerene intervencije. |