Abstract | Pretilost je karakterizirana prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva. Rizični čimbenici uključuju unos hrane bogate kalorijama, endokrinološke bolesti, nuspojave lijekova, psiholoških faktora, dobi, i niskog socioekonomskog statusa. Zbog pretilosti nastaju brojne kronične bolesti poput kardiovaskularnih, respiratornih, lokomotornih, gastroenteroloških, urogenitalnih, endokrinoloških te karcinoma. Pretilost se dijagnosticira antropometrijskim mjerenjima. Za određivanje stupnja uhranjenosti se koriste indeks tjelesne mase, mjerenje opsega struka i bokova te mjerenje debljina kožnih nabora. Barijatrijska kirurgija ima veliku stopu uspješnosti u liječenju pretilosti. Izvodi se ukoliko druge metode smanjenja pretilosti nisu uspjele. Zahvat je indiciran kod bolesnika s BMI > 40 kg/m2 i BMI > 35 kg/m2 koji je popraćen s komorbiditetima. Kontrindikacije su bolesnici s teškim srčanim i plućnim bolestima, koagulopatijom, trudnice, i mentalne bolesti. Barijatrijski operativni zahvati se dijele na restriktivne (podvezivanje želuca podesivom vrpcom i ventralna gastroplastika), malapsorpcijske, te kombinaciju restriktivnih i malapsorpcijskih (proksimalni Roux – en – Y želučani bypass i biliopankreatična diverzija). Komplikacije zahvata se dijele na rane (plućna embolija, popuštanje gastrojejunalne anastomoze, peritonitis, pneumonia, opstrukcija anastomoza) i kasne (mučnina, proljev, kolelitijaza, krvarenje iz gornjeg probavnog trakta, dumping sindrom, deficit vitamina i minerala). Perioperativni period zahtijeva multidisciplinarnu skrb medicinskih sestara, liječnika iz brojnih područja medicine, kirurga, fizioterapeuta, nutricionista i psihologa. Preoperativna zdravstvena njega bolesnika uključuje dodatne pretrage prije zahvata, psihološku pripremu i edukaciju. U intraoprativnoj skrbi sudjeluju instrumentarke i anesteziološki tehničari koji prate stanje bolesnika tijekom zahvata i asistiraju liječnicima. Postoperativna zdravstvena njega se provodi na odjelu ili jedinii intenzivnog liječenja. Medicinska sestra prevenira nastanak komplikacija, pravodobno ih prepoznaje i educira bolesnika o mijenjanju životnih navika. Bitno je podučiti bolesnika o mijenjanju stila prehrane. |