Abstract | Postoji stalna prijetnja od loših utjecaja mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca na sigurnost hrane u proizvodnom lancu. U ovom radu želim prikazati kako se provode mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (u daljnjem tekstu DDD mjere), koje su dio su preduvjetnih programa u HACCP sustavu. Bitno je smanjiti opasnost od štetnika kontinuiranim provođenjem DDD mjera i nadzorom istih. Prije provođenja obvezatnih DDD mjera, u svakom postupku potrebno je napraviti pregled površina i prostora; odrediti stanje površina i prostora u odnosu na onečišćenje mikroorganizmima; prisutnost štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca; utvrditi stupanj infestacije i nastalu štetu, odrediti vrstu štetnika, te odrediti mjere s kojima će se smanjiti, zaustaviti rast i razmnožavanje ili potpuno ukloniti prisutnost mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca. Plan provedbe DDD mjera mora sadržavati popis prihvatljivih biocida s kojima će se obraditi površine, prostori ili objekt; detaljno izrađeni raspored rada i rokovi obavljanja mjera; način obrade površine prostora ili objekta, primjenom jedne ili više mjera; mjere opreza, zaštite osoba, prostora, objekta i okoliša. Nakon provedbe DDD mjera potrebno je izvršiti ocjenu provedene obrade, izvidom i sustavnim monitoringom, anketom korisnika, te izraditi prijedlog za neškodljivo i trajno otklanjanje šteta u objektu.
U zaštiti od štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca, u preventivnim metodama posebno mjesto zauzimaju tehničke i higijenske mjere kojima se stvaraju nepovoljni uvjetu za njihov opstanak. Preventivne metode provode se pod zajedničkim imenom RAT-PROOF-SYSTEM, a to su:
- Građevinske mjere – sve mjere koje se poduzimaju s ciljem da se spriječi ulazak, zadržavanje, hranjenje i razmnožavanje glodavaca u ili oko objekta. U građevinske mjere ubrajamo: pravilna i kvalitetna izrada temelja objekta, primjereno zatvaranje svih ulaznih otvora, dovodnih i odvodnih instalacija, pravilno izvođenje i ugradnja vrata s metalnim obrubom, ugradnja zaštitnih mreža na prozore, odzračnike i ostale otvore, ugradnja ispravnih sifona i prepreka u kanalizacijskom sustavu.
- Uklanjanje otpadaka – postupci pravovremenog i higijenski ispravnog uklanjanja i deponiranja otpadaka, da ih glodavci ne bi mogli koristiti za hranu. Velika uloga u organiziranom suzbijanju, jer smanjuje mogućnost izbora hrane, a time čine izložene zatvorene meke prihvatljivim.
Biocidi koji se koriste u industriji hrane spadaju u skupinu piretroida (na bazi aktivne tvari permetrin, cipermetrin, alfacipermetrin i deltametrin), zatim u skupinu karbamata (na bazi aktivne tvari bendiocarb) i u skupinu neonikotinoida (na bazi aktivne tvari imidakloprid).
Suzbijanje štetnih glodavaca kemijskim sredstvima danas je najrašireniji i najčešće korišteni način eradikacije i često se pojam deratizacije izjednačuje s korištenjem kemijskih sredstava – rodenticida. Rodenticid je zajedničko ime za sva kemijska sredstva koje se koriste za suzbijanje glodavaca. Najveći broj rodenticida su probavni otrovi i da bi djelovali, moraju biti unešeni u organizam glodavaca. Da se postigne da glodavci unesu otrov u svoj organizam, otrovi se mogu miješati s hranom koju najrađe uzimaju. Mješavina rodenticida i hrane kao nosača, naziva se meka ili mamac. Deratizacija se provodi u tri prstena ili zone. Prvi prsten: postavljanje limenih deratizacijskih kutija uz unutrašnju stranu ograde oko objekta (označeno zelenom bojom).U limenim kutijama nalaze se zatrovani mamci; drugi prsten: postavljanje limenih deratizacijskih kutija uz objekt (označeno plavom bojom). U limenim kutijama nalaze se zatrovani mamci. Treći prsten: postavljanje ljepljivih podloga u unutrašnjost objekta (označeno crvenom bojom).
Svaka kutija označena je brojem i datumom zamjene ili nadopune rodenticidom. Iznad kutije se nalazi naljepnica na zidu objekta ili na ogradi s podacima o sadržaju kutije, nazivu, adresi, broju telefona ovlaštene pravne osobe koja obavlja deratizaciju, antidotu u slučaju trovanja i datumom postavljanja deratizacijske meke. |