Abstract | Med je namirnica koja je isključivo proizvod medonosnih pčela. Njegova kvaliteta ovisi o vrsti i geografskom podrijetlu, uvjetima okoliša, podrijetlu pčela, načinu prerade i skladištenja, te spada u onu grupu namirnica kojima se ne smije ništa dodavati niti oduzimati. S obzirom na sve veću potrošnju, sve se više na tržištu pojavljuju patvorine meda, odnosno proizvodi koji su samo slični medu. U ovom radu uzorci meda analizirani su na dijastazu i hidroksimetilfurfural (HMF) kao dva osnovna pokazatelja kvalitete, a koji ujedno mogu ukazati na patvorenost meda ukoliko je dijastaza meda niska ili na starost meda, loše skladištenje ili zagrijavanje meda ukoliko je količina HMF-a veća od 40 mg/kg. Ukupno je analizirano 33 uzorka meda, a analizirane su slijedeće vrste meda: med bagrema, lipe, kestena, cvjetni med i medljikovac. Dijastaza se određivala spektrofotometrijskom metodom, a HMF metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Rezultati analiziranih uzoraka meda uspoređivani su sa zahtjevima: Pravilnika o medu, Codex Alimentarius Commission-a (CAC-a) i Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Aktivnost dijastaze se kretala od 3,3 do 22,9 DN. Aktivnost dijastaze je u 27 od 33 uzorka različitih vrsta meda veća od minimalne količine (< 8 DN) utvrđene Pravilnikom o medu. Udio HMF-a kretao se od <1,25 do 860,4 mg/kg. Udio HMF-a je u 24 od 33 uzorka različitih vrsta meda sukladan zahtjevima Pravilnika o medu i Codex Alimentarius Commission-a (CAC-a). |